You are currently viewing <<ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ>> ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΤΕ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΑΤΕ

<<ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ>> ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΤΕ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΑΤΕ

Καθαρά Δευτέρα

«Tips» για να κρατηθούν οι ισορροπίες.

 

– Ξεκινάτε πάντα το γεύμα σας με την κατανάλωση σαλάτας. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα σας κάνουν να χορτάσετε πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού

– Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.

– Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε για γαρνιτούρα ρύζι ή πατάτες βραστές σαν πατατοσαλάτα

– Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να «δουλεύει» ο μεταβολισμός και να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα

– Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι.

– Φάτε ελιές αλλά με μέτρο. Αν αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.

– Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.

– Προσοχή στη ποσότητα του ελαιολάδου. Στο φαγητό μπορείτε να χρησιμοποιείτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε μερίδα.

– Αντίστοιχα και στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε παραπάνω μυρωδικά, ξίδι , βαλσάμικο, λεμόνι για να δώσετε γεύση στη σαλάτα.

– Φάτε μανιτάρια: Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτείνης και έχουν ελάχιστες θερμίδες

– Προσοχή στη λαγάνα, 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα μας είναι αρκετές.

– Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια.

Κατανοούμε λοιπόν πως τα σαρακοστιανά εδέσματα μπορούν να υπάρχουν στο τραπέζι μας, με την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται με μέτρο ούτως ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη τους χωρίς συνέπειες στο σωματικό μας βάρος.

Ενδεικτικά

1-2 τεμάχια μαλακόστρακα

4-5 τεμάχια οστρακοειδή

100 γρ. (1 μικρό πλοκάμι) μαλάκια

 

Με άλλα λόγια…

 Άλλα ορεκτικά

Την Καθαρά Δευτέρα καταναλώνονται και διάφορα ορεκτικά (το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας άλλωστε αποτελεί «μπουφέ» και δεν υπάρχει κυρίως πιάτο), όπως ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, ελιές και πατάτες. Το κακό με όλα αυτά είναι ότι συνήθως τρώμε αρκετές μερίδες, καθώς πρόκειται για τροφές που είναι σε μικρή ποσότητα κι έτσι σερβιριζόμαστε ξανά και ξανά χάνοντας το μέτρο. Το μυστικό λοιπόν με αυτές τις τροφές είναι να βάλουμε από 2-3 τεμάχια στο πιάτο μας και να μην σερβιριστούμε ξανά. Όσον αφορά την ταραμοσαλάτα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα, γιατί περιέχει μεγάλα ποσά αλατιού, αλλά και λίπους. Δύο κουταλιές είναι αρκετές για όσους δεν έχουν πρόβλημα υπέρτασης, ενώ τα άτομα με αυξημένη πίεση καλό είναι να καταναλώνουν ακόμα λιγότερο.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!