You are currently viewing ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

 

Ευαισθητοποιούμαι και κινητοποιούμαι για τον Καρκίνο του Αίματος. Εγγράφομαι Εθελοντής Δότης του Μυελού των Οστών τόσα απλά! Με μια Μπατονέτα! Γίνομαι ο Ήρωας! εκατοντάδων μικρών και μεγάλων που νοσούν από καρκίνο του αίματος. Εφόσον είμαι από 18 έως 45 ετών, ενημερώνομαι και εγγράφομαι ως Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών στο www. oramaelpidas.gr. Ευαισθητοποιούμαι Κινητοποιούμαι.

 

 

Λίγα λόγια για τον Παιδικό Καρκίνο και τη δωρεά Μυελού των Οστών.

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (INTERNATIONAL CONFEDERATION OF CHILDHOOD CANCER PARENT ORGANIZATIONS – ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά παγκοσμίως νοσούν από καρκίνο. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωσή του τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν τα ποσοστά ίασης χάρις στις σύγχρονες θεραπείες και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Πλέον περίπου το 70% των παιδιών που έχει πρόσβαση στην απαιτούμενη θεραπεία γίνεται καλά. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι 8 στα 10 παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία καταφέρνουν να νικήσουν την αρρώστια.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Η κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών φορέων παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας και γονέων των ασθενών παιδιών με καρκίνο έφερε αποτέλεσμα.

Το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, μέσω της πρωτοβουλίας «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο» ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών σε όλη την ΕΕ αλλά και την καλύτερη παρακολούθηση των επιζώντων που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες.

Η προσφορά δοτών παραγώγων αίματος

Η σημερινή μέρα, επισημαίνει η ΕΕΠΑΟ, αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την εθελοντική προσφορά δοτών παραγώγων αίματος στα Τμήματα Αιμοδοσίας αλλά και τον εμπλουτισμό εθελοντών δοτών στις δεξαμενές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και ομφαλοπλακουντιακού αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες ανά την Ελλάδα.

Η βοήθεια του Κράτους είναι συνεχής αλλά εξακολουθούμε και ζητούμε ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των Τμημάτων και οτιδήποτε προάγει οργανωτικά και υλικοτεχνικά και σε δομές τα Τμήματα ανά την Ελλάδα. Η πραγματοποίηση του Εθνικού Μητρώου Παιδικών Νεοπλασιών είναι γεγονός.

Οι Σύλλογοι/Φορείς βρίσκονται κοντά μας εθελοντικά και η Εταιρεία μας και τα μέλη της νιώθουν τιμή για τη μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία. Οικονομική βοήθεια στις οικογένειες, ξενώνες, εθελοντές στα Τμήματα, χρηματοδότηση πρωτοκόλλων, κάλυψη εξόδων που δεν καλύπτονται από το Κράτος είναι μερικές από τις δραστηριότητες των Συλλόγων ανά την Επικράτεια.

Είναι πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης! Χρειάζεται μία καρδιά γεμάτη αγάπη για το συνάνθρωπο και αρκεί λίγο σάλιο και μία μπατονέτα!

Για να εγγραφείς ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών αρκεί:

1)Να είσαι 18-45 ετών, υγιής (τα ιατρικά κριτήρια αναφέρονται παρακάτω στην κατηγορία “ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΤΗΣ”).

2)Να συμπληρώσεις αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό.

3)Να δώσεις δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) .

Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείσαι στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.

Προοπτική και στόχος για τα παιδιά που νόσησαν με καρκίνο είναι να χαρούν την ενήλικη ζωή υγιείς σωματικά και ψυχικά με το εφόδιο της ωριμότητας που τους χάρισε η περαστική περιπέτεια υγείας .

Εξάλλου, η ανακουφιστική φροντίδα (palliative care) και αντιμετώπιση του ασθενούς στο τελικό στάδιο νόσου είναι ένδειξη πολιτισμού και εξέλιξης της ιατρικής και της κοινωνίας. Η κοινότητα της Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας θεωρεί βασικό μέλημά της σε συνεργασία με το Κράτος και τις Δομές τη βελτίωση του τομέα αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά που ζουν και νοσούν στην Ελλάδα απολαμβάνουν την ίδια φροντίδα υγείας με οποιοδήποτε προηγμένο κράτος του εξωτερικού. Η προοπτική και η δυναμική προσπάθειας όλης της Διεθνούς Ιατρικής κοινότητας είναι μηδέν θάνατοι, μηδέν απώτερες επιπλοκές.

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.moh.gov.gr/articles/news/1575-pagkosmia-hmera-kata-toy-paidikoy-karkinoy

 

https://www.in.gr/2022/02/15/greece/pagkosmia-imera-paidikou-karkinou-gine-dotis-myelou-ton-oston-gia-tous-mikrous-mas-iroes/

 

https://www.cnn.gr/ellada/story/254576/pagkosmia-hmera-kata-toy-paidikoy-karkinoy-me-stoxo-tin-olistiki-frontida-kai-toys-miden-thanatoys

 

https://oramaelpidas.gr/el/thelo-na-gino-ethelontis-dotis/

 

https://www.eepao.gr