You are currently viewing ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ – 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ – 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

Εν όψει της παγκόσμιας ημέρας Αλλεργίας, στις 8 Ιουλίου, θεωρούμε σκόπιμο να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σημαντικές πληροφορίες, ιδιαίτερα αυτήν την καλοκαιρινή περίοδο που ταξιδεύουμε περισσότερο, κι έτσι ερχόμαστε σε επαφή με διάφορες ουσίες, έντομα, σκόνες κλπ.

Ως αλλεργία ορίζεται μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε αβλαβείς συνήθως περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται «αλλεργιογόνα».

Στις ουσίες αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνονται φάρμακα, ορισμένες τροφές, χρώματα και χημικά καθαριστικά, τρίχωμα ζώων, σκόνες και γύρη διάφορων δέντρων, φυτών και λουλουδιών.

Η αλλεργική αντίδραση προκαλείται όταν το αλλεργικό άτομο έρχεται σε επαφή με κάποια από τις παραπάνω ουσίες, είτε μέσω της αναπνοής ή της επαφής με το δέρμα, είτε μέσω της κατάποσης (φάρμακα ή τροφές), είτε ακόμα μέσω μιας ένεσης φαρμακευτικής ουσίας.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλουν όσον αφορά στα συμπτώματα, καθώς και όσον αφορά στη βαρύτητά τους. Έτσι, μπορεί το σύμπτωμα να είναι πολύ ελαφρύ, όπως μια τοπική δερματική ερυθρότητα, μια φαγούρα ή ένα φτάρνισμα, μπορεί όμως και να είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, το «αλλεργικό σοκ» που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη ζωή. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται άμεσα ιατρική παρέμβαση.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1

 

 

Σύμφωνα με την ΕΕΑΚΑ (Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας), οι αλλεργίες χωρίζονται σε είδη ως εξής :

  1. Στην τροφική αλλεργία, που προκύπτει ως αποτέλεσμα κατανάλωσης από παιδιά ή ενήλικες μιας συγκεκριμένης τροφής, και έχει συμπτώματα από ένα ή περισσότερα συστήματα.

 

  1. Στην αναπνευστική αλλεργία, που εκδηλώνεται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

 

  1. Τις δερματικές αλλεργίες, που αφορούν την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας από το δέρμα.

 

  1. Την αλλεργία σε υμενόπτερα, δηλαδή μέλισσα και σφήκα, που πολύ συχνά λαμβάνει τη μορφή πολυσυστηματικής αλλεργίας.

 

  1. Την αλλεργία σε φάρμακα, με συχνότερα ενοχοποιούμενα τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά φάρμακα.

 

  1. Το αλλεργικό shock, δηλαδή μια ταχέως εξελισσόμενη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή πολυσυστηματική αλλεργία, που συχνότερα οφείλεται σε τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.
  2. Διάφορες «παράξενες» αλλεργίες, που δεν ταξινομούνται σε κάποια άλλη κατηγορία, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον διότι μπορούν να εκδηλωθούν με μη συνηθισμένα συμπτώματα, που δεν παραπέμπουν εξ αρχής σε αλλεργία.

 

 

Ειδικά οι εποχικές αλλεργίες, όπως π.χ. η αλλεργική ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδα, η δερματίτιδα, είναι μεν ενοχλητικές για το άτομο που τις βιώνει, και σίγουρα χρήζουν ιατρικής βοήθειας από ειδικό αλλεργιολόγο ιατρό, ωστόσο δεν είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή.

Αντίθετα η αναφυλαξία, η αλλιώς «αναφυλακτική αντίδραση» είναι μια σοβαρή συστηματική αλλεργική αντίδραση που μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδια και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως είναι άμεση, γενικευμένη και απότομη.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλώνονται στο:

  • Δέρμα (εξανθήματα, οίδημα, κνησμός)
  • Αναπνευστικό σύστημα (δύσπνοια, βήχας, αίσθημα πνιγμονής, ακόμα και αναπνευστική ανεπάρκεια)
  • Καρδιαγγειακό σύστημα (πτώση αρτηριακής πίεσης με ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, ζάλη) και
  • Γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος, έντονη ναυτία, ξαφνικοί έμετοι).

https://www.allergy.org.gr

 

Σε κάθε περίπτωση και άμεσα με την εκδήλωση οποιουδήποτε συμπτώματος, επιβάλλεται να συμβουλευόμαστε τον ειδικό αλλεργιολόγο ιατρό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα όποια συμπτώματα, αλλά και θα μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με τι μπορούμε να κάνουμε άμα τη εκδηλώσει των συμπτωμάτων (ως πρώτη βοήθεια και με τον εφοδιασμό του προσωπικού μας φαρμακείου με τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα) και μέχρι να λάβουμε την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια.