ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΥΠΑΤΕ Ι. ΓΚΡΙΖΩΤΗ

Επιστολή του Προέδρου του ΤΥΠΑΤΕ Γκριζώτη Ιωάννη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών στα όργανα διοίκησης του Ταμείου και των Ειδικών Λογαριασμών του.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, με την θεσμική ιδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλεγμένος με την παράταξη της ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ξεκινάω από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη θητεία, ίσως από τις δυσκολότερες στην Ιστορία του Ταμείου

Από την μία πλευρά, τα προβλήματα που προκάλεσε στην λειτουργία του Ταμείου το βίαιο και άδικο κλείσιμο της ΑΤΕ, ύστερα από μία αρχική διαχείριση κρίσης που απαίτησε επίπονες και πολύχρονες προσπάθειες από τις προηγούμενες διοικήσεις, έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και συντεταγμένα, προς αποφυγή διαφαινόμενων δυσάρεστων εξελίξεων. Από την άλλη, η διαρκώς κλιμακούμενη οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι εργαζόμενοι να βιώνουν «στο πετσί τους» την πλήρη και διαρκή επισφάλεια των εργασιακών σχέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι συνάδελφοι συνταξιούχοι να είναι αντιμέτωποι με την συνεχή περικοπή των συντάξεών τους. Σε όλα αυτά προστέθηκε η πανδημία του Covid – 19, που σε παγκόσμιο επίπεδο άλλαξε την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για τις ζωές και την ασφάλειά μας.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της απερχόμενης Διοίκησης θεωρώ ότι ήταν η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να προχωράμε όλοι μαζί, ενωμένοι και αλληλέγγυοι γιατί τα προβλήματα μας αφορούν όλους και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινές δράσεις και συγκλίσεις.

Η απόφαση για κοινό ψηφοδέλτιο, με κοινούς προγραμματικούς στόχους, σε συνδυασμό με τις κοινές αποφάσεις και δράσεις του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου – ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια – νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και για τους άλλους φορείς της πρώην Αγροτικής.

Μέσα από αυτό το κοινό ψηφοδέλτιο δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε τις δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε μία δεκαετία από το κλείσιμο της ΑΤΕ, να μπορέσουμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι, όχι μόνον διασώθηκε το Ταμείο μας, αλλά είναι και πάλι ωφέλιμο και χρήσιμο για τα μέλη τους και τις οικογένειές τους.

 

Συγκεκριμένα :

  1. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία για την εκπόνηση της τελικής αναλογιστικής μελέτης για τον ορισμό παροχών από τον ΕΛΕΜ προς τα μέλη

Όπως σας είναι γνωστό, σε συνεργασία με την εταιρεία Prudential και τον κ. Μαργιό, έχει ξεκινήσει μία συντεταγμένη διαδικασία για την εκπόνηση της τελικής αναλογιστικής μελέτης για τον καθορισμό παροχών από τον ΕΛΕΜ προς τα μέλη, με τρόπο δίκαιο, νόμιμο, ισότιμο, ύστερα από την συγκέντρωση κι επεξεργασία προτάσεων των φορέων – εκπροσώπων των μελών (ΣΕΤΑΠ, παρατάξεις, Σύλλογοι Συνταξιούχων, Σωματεία ΑΤΕ) που θα συγκεντρωθούν με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου το οποίο έχει ήδη αποσταλεί για συμπλήρωση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μετά την αποστολή των προτάσεων, θα γίνει η νομοτεχνική επεξεργασία τους με σκοπό άμεσα να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον καθορισμό των τελικών παροχών από τον ΕΛΕΜ

  1. Έχουν ανευρεθεί οι οικονομικοί πόροι και οι νόμιμες διαδικασίες για την επαναλειτουργία του κλάδου υγείας – Συνεργασία με κλινική ΤΥΠΕΤ.

Ένα όραμα που φάνταζε ανέφικτο, η επαναλειτουργία του κλάδου υγείας με συμπληρωματικές παροχές προς τα μέλη και τις οικογένειές τους, φαίνεται πιο κοντά από ποτέ. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία τέθηκε το σχέδιο επαναλειτουργίας (business plan) των πολυιατρείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχει δεσμευθεί για την οικονομική ενίσχυσή του, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Αυτό, σε συνδυασμό με την συμμετοχή των λοιπών φορέων της ΑΤΕ, η οποία έχει ήδη δηλωθεί με την δέσμευση των συλλογικών οργάνων τους,  μας δίνει τους απαιτούμενους πόρους για το κόστος επαναλειτουργίας. Με την απαιτούμενη στήριξη των όλων των συναδέλφων, θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε το Ταμείο μας στήριγμα υγείας για εμάς και τις οικογένειές μας.

Παράλληλα, έχει εξασφαλισθεί η συνεργασία με το ΤΥΠΕΤ, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη μας να μπορούν να χρησιμοποιούν τις παροχές της Κλινικής ΤΥΠΕΤ με μηδενικό κόστος (χαμηλό τιμολόγιο υπηρεσιών, χρήση ασφάλειας ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστηρίου). Ήδη υπάρχει διαρκής συνεργασία και πρόθεση τα μέλη μας να μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλες παροχές που υπάρχουν για τα μέλη τόσο του ΤΥΠΕΤ όσο και της ΟΑΤΥΕ (διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία, δίκτυα ιατρών) με την συμμετοχή του ΤΥΠΑΤΕ στις συμβάσεις με τους παρόχους υγείας

 

 

  1. Επαναλειτουργία κατασκήνωσης ΚΥΨΑ Χαλκιδικής

Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία της κατασκήνωσης στην ΚΥΨΑ Χαλκιδικής. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία μας δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης του μεγαλύτερου μέρους της εκτάσεως. Η επόμενη Διοίκηση έχει θέσει ως πρωτεύοντα στόχο την επαναλειτουργία της κατασκήνωσης για όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, παράλληλα με την αξιοποίηση της και ως περιουσιακού στοιχείου.

  1. Αξιοποίηση ακινήτων ΤΥΠΑΤΕ και Ειδικών Λογαριασμών

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, καταφέραμε να διατηρήσουμε ακέραια και κερδοφόρα την ακίνητη περιουσία του Ταμείου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο την περίοδο που διάγουμε. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε όλες τις ενέργειες τακτοποίησης – νομιμοποίησης – καταγραφής της ακίνητης περιουσίας μας, ώστε να αποφασισθεί η καλύτερη αξιοποίηση της προς όφελος όλων των συναδέλφων.

Συνάδελφοι, όπως μπορεί να αντιληφθεί και ο πλέον δύσπιστος, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για την επίλυση δύσκολων ζητημάτων αλλά κυρίως για μία «επόμενη ημέρα» που θα έχει σημαντικά οφέλη για όλους τους συναδέλφους, με πιο σημαντικό την επαναφορά του πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας που διέπει τους φορείς της πρώην ΑΤΕ.

Οι ως άνω δράσεις και στοχεύσεις, αποτελώντας εδώ και χρόνια προτάσεις της παράταξης μου της ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, έχουν ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό και έχουν γίνει πλέον κοινά αποδεκτές ώστε η επίτευξη τους να είναι ρεαλιστική μέσα στην επόμενη θητεία.

Σας καλώ σε μία μαζική συμμετοχή στις εκλογές, με στήριξη του κοινού ψηφοδελτίου και των εκπροσώπων που μπορούν να στηρίξουν αυτό το όραμα. Η συμμετοχή σας θα μας δώσει δύναμη, να κάνουμε πραγματικότητα τις δεσμεύσεις μας.

 

Ο Πρόεδρος

Γκριζώτης Ιωάννης