Ανακοίνωση Νο 8 / 1.8.2022 – Ανακοίνωση για Συγκρότηση σε Σώμα.

Αρ. Πρωτ.: 212                                                                                               Αθήνα, 1/8/2022

 

Ανακοίνωση Νο 8 / 2022

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι στις 16/6/2022 συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΥΠΑΤΕ το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 30ης, 31ης Μαΐου και 1ης Ιουνίου 2022.

Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας επανεξελέγησαν ομόφωνα οι Ιωάννης Γκριζώτης και Γεώργιος Κουκάκης. Την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου και Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΕΛΕΜ κατέλαβε ο συνάδελφος Απόστολος Μαλαμής, μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. του ΕΛΕΜ.  Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΕΛΑΤ εξελέγη συναδέλφισσα Αγλαϊα Δίμτσα, ενώ η συναδέλφισσα Ήβα Καρυώτη εξελέγη Αν. Γενική Γραμματέας.

 

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής :

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΡΙΖΩΤΗΣ

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ          ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΗΣ

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ          ΑΓΛΑΪΑ ΔΙΜΤΣΑ

ΑΝ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       ΗΒΑ ΚΑΡΥΩΤΗ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ             ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ             ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ             ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΟΥΚΑΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ             ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ             ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΛΟΣ            ΑΚΡΙΒΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΛΟΣ            ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΒΡΑΜΗΣ

 

Η συνεδρίαση συγκρότησης σε Σώμα έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση όλων των παρατάξεων που συμμετείχαν στο κοινό ψηφοδέλτιο για υλοποίηση των δεσμεύσεων απέναντι στους συναδέλφους με άμεση προτεραιότητα την απαιτούμενη εδώ και πολλά χρόνια τροποποίηση Καταστατικού και Κανονισμών με καθορισμό νέων παροχών και επανακαθορισμό των σκοπών του Ταμείου. Η επαναλειτουργία των δύο Πολυϊατρείων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και η ένταξη του Ταμείου σε δίκτυα πρωτογενούς και δευτερογενούς περίθαλψης και παροχών υγείας σε συνεργασία με την ΟΑΤΥΕ και το ΤΥΠΕΤ, όπως επίσης και η αξιοποίηση του ακινήτου της ΚΥΨΑ ως χώρου αναψυχής (κατασκήνωση) για τα μέλη μας και τις οικογένειές τους είναι δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη Διοίκηση και αποτελούν τους πρώτους στόχους και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, συγκροτήθηκαν σε Σώμα και οι Διαχειριστικές Επιτροπές ΕΛΕΜ και ΔΕΠΟΘ ως εξής :

Διαχειριστική Επιτροπή ΕΛΕΜ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ              ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                  ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΥΩΤΗ

ΜΕΛΟΣ                            ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΤΣΙΑΡΗ

 

Διαχειριστική Επιτροπή ΔΕΠΟΘ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                ΗΡΩ ΦΙΛΗ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                   ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΛΕΙΜΟΥ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                        ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΥΔΗΣ

ΑΝΑΠ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΗ

 

 

Μετά τη συγκρότηση σε Σώμα ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου η οποία έγινε στις 29.6.2022. Στην συνεδρίαση αυτή αποφασίσθηκε η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Ταμείο που έληγαν στις 30.06.2022 για έξι ακόμα μήνες (έως 31.12.2022). Με δεδομένη την κοινή στόχευση για επαναλειτουργία του Ταμείου στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν και οι λειτουργικές ανάγκες όπως αυτές θα διαμορφωθούν καθώς επίσης και ο τρόπος κάλυψής τους. Το υπάρχον προσωπικό κρίνεται απολύτως απαραίτητο για όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και για την καθημερινή διεκπεραίωση των τρεχουσών λειτουργικών αναγκών του Ταμείου και των Λογαριασμών του. Σημειώνεται ότι το προσωπικό έχει μειωθεί ήδη κατά ένα άτομο λόγω συνταξιοδοτήσεως μίας εργαζόμενης.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε και το σοβαρό ζήτημα της υλοποίησης του πρώτου σκέλους της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 19ης Μαΐου 2022 για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος ύψους 1.000 Ευρώ για το έτος 2022 προς όλα τα μέλη. Η συζήτηση του θέματος ακολούθησε μίας εκτενούς ενημέρωσης που έγινε προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο από τους εκπροσώπους της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ κ.κ. Ηρακλή Μπαμπλέκο,  Γ. Δαϊρη και Β. Μέμο,  που έχουν αναλάβει ως σύμβουλοι μαζί με την επενδυτική επιτροπή την διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ΕΛΕΜ.

Η πολύ ζοφερή παγκόσμια οικονομική κρίση που επιτάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της, συνεπεία αυτού, ενεργειακής κρίσης που διαρκώς επιδεινώνεται με αβέβαιη εξέλιξη, έχει επηρεάσει τις αγορές με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στις κινητές αξίες που καταγράφονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο peak των απωλειών, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι αργά και σταθερά θα αρχίσει η ανάκαμψη, η οποία προσδιορίζεται χρονικά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 και ανάλογα και με τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο.

Με γνώμονα την δύσκολη εικόνα που περιέγραψαν στο Διοικητικό Συμβούλιο οι διαχειριστές του κυριότερου περιουσιακού στοιχείου του Ταμείου (του χαρτοφυλακίου του ΕΛΕΜ) αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία η μετάθεση του χρόνου καταβολής του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για μετά τον Σεπτέμβριο, με επαναξιολόγηση της κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί, δεδομένου ότι εκποίηση κινητών αξιών αυτή τη χρονική στιγμή, για την συγκέντρωση του ποσού που απαιτείται για την ικανοποίηση όλων των συναδέλφων θα επέφερε σημαντικές και μη αναστρέψιμες απώλειες οι οποίες θα επηρέαζαν και τις δυνατότητες ανάκαμψης του χαρτοφυλακίου. Η παρούσα Διοίκηση, σε πνεύμα σωφροσύνης και χρηστής διοίκησης επανέλαβε την δέσμευσή της για καταβολή του επιδόματος σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, όπως έχει αποφασισθεί, πλην όμως με συνθήκες ασφάλειας και με αποφυγή την πρόκλησης ζημίας στην περιουσία. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των συναδέλφων όμως απαιτείται σύνεση και λογική ώστε να μη χάσουμε περισσότερα από αυτά που – φαινομενικά και πρόσκαιρα – θα κερδίσουμε.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι 24 συνάδελφοι και οι δύο Σύλλογοι Συνταξιούχων άσκησαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία ζητούσαν να μην γίνει η καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί μετά την 1η.1.2005 και περαιτέρω να μην γίνει διάθεση κανενός ποσού και για κανέναν λόγο από τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ πλην της καταβολής του ποσού των 2.000 Ευρώ σε όσους έχουν προσληφθεί πριν την 1η.1.2005

Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής έγινε στις 04/07/2022 και το αίτημα απορρίφθηκε με απόφαση του κ. Προέδρου Υπηρεσίας Πρωτοδικείου Αθηνών.

 

Συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της νέας θητείας υπάρχει δέσμευση από όλα τα μέλη του ΔΣ και των Διαχειριστικών Επιτροπών για έγκαιρη, συνεχή, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση σας για όλα τα ζητήματα και τις αποφάσεις.

Σας θέλουμε ενεργούς και συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια που γίνεται για όλους. Παρακαλούμε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε υπεύθυνα από την ιστοσελίδα του Ταμείου (www.typate.gr) ώστε με συνεργασία και κοινή προσπάθεια να μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το νέο ΤΥΠΑΤΕ.

 

<<ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΑΤΕ>>

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΡΙΖΩΤΗΣ                                               ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ