Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
16 October
Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής . Η συγκεκριμένη ημέρα ιδρύθηκε το 1945 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων είναι:
«Δικαίωμα στα τρόφιμα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν άμεση επίπτωση στην πρωτογενή παραγωγή (αλιεία, κτηνοτροφία , αγροτική παραγωγή) . Παράλληλα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και συνεπώς και η ζήτηση τροφίμων. Για αυτό το λόγο οφείλει να μειωθεί η απώλεια των τροφίμων με βελτιωμένες μεθόδους συγκομιδής, αποθήκευσης, συσκευασίας, μεταφοράς και διαχείρισης κατά την πώληση. Επιπρόσθετα, πρέπει οι καταναλωτές να είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες και να χρησιμοποιούν ορθά τους φυσικούς πόρους έχοντας βελτιωμένη διατροφική αντίληψη. Για παράδειγμα μπορούν να καταναλώνουν λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές τροφές εξυπηρετώντας και την υγεία αλλά και την εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων. Παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα βοηθούν την βιωσιμότητα τοπικών οικονομιών αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή.
Η τροφή είναι η τρίτη πιο βασική ανθρώπινη ανάγκη μετά τον αέρα και το νερό – όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε επαρκή τροφή. Ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην τροφή, τη ζωή και την ελευθερία, την εργασία και την εκπαίδευση αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δύο νομικά δεσμευτικά διεθνή σύμφωνα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Greenpeace :
- 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
- 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
- Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
- Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισ. δολάρια σε διαφήμιση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.
- Μέχρι το 2020,η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
Οι υγιεινές δίαιτες είναι ποικίλες, ισορροπημένες ως προς την ενεργειακή πρόσληψη, επαρκείς για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών και μέτριες ως προς την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων. Τα αγροδιατροφικά συστήματα μπορούν και πρέπει να επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να καταναλώνουν υγιεινές δίαιτες τώρα και στο μέλλον για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη. Όμως απαιτείται μεγαλύτερη δέσμευση, επενδύσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις για την υλοποίηση αυτής της φιλοδοξίας.
Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, οι αγρότες, ο ακαδημαϊκός κόσμος, η κοινωνία των πολιτών και οι ιδιώτες πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών, προσιτών, προσβάσιμων, ασφαλών και βιώσιμων τροφίμων, προκειμένου να επιτευχθεί επισιτιστική ασφάλεια και υγιεινή διατροφή για όλους.
Μαζί, μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.