You are currently viewing 14/6 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

14/6 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ


14η Ιουνίου – Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου κάθε έτους, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Κατά τη διάρκεια της 58ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) στις 30 Μαΐου 2005, Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο ψήφισαν ομόφωνα, να οριστεί η 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε προς τιμήν του Αυστριακού γιατρού Καρλ Λαντστάινερ (Karl Landsteiner), ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1868 και ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και λίγο αργότερα και τα Rhesus. Για τη συνεισφορά του και τις ανακαλύψεις του αυτές τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930.

Έτσι, κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, τιμούμε τον εθελοντή αιμοδότη που με αλτρουϊσμό και υψηλό αίσθημα κοινωνικής συνευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, χαρίζει το υψηλότερο αγαθό μετά τη ζωή, αυτό της υγείας, αφιερώνοντας 10 λεπτά μόλις από το χρόνο του, και περίπου 350 cc από τα περίπου 5 – 6 λίτρα αίματος που διαθέτει συνολικά ο ανθρώπινος οργανισμός.

Τα στατιστικά στοιχεία δηλώνουν ότι :

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα ανά 1.000.000 κατοίκους. Άρα, στην Ελλάδα των 10,8 εκατομμυρίων περίπου, απαιτούνται τουλάχιστον 650.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει και στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, είναι η ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά, με αποτέλεσμα τα αρμόδια τμήματα αιμοδοσίας, να αντιμετωπίζουν δύο μεγάλες προκλήσεις: αφενός μεν να διαθέτουν επαρκή ποσότητα αίματος, αφετέρου δε να διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια χορήγησής τους στους έχοντες ανάγκη.

Ειδικά σε περιόδους επιδημιών, όπως πρόσφατα με την πανδημία covid-19, αλλά και πολύ συχνά κατά τις θερινές περιόδους, οπότε πολλοί συνεπείς αιμοδότες απουσιάζουν σε διακοπές, οι ανάγκες συχνά αδυνατούν να καλυφθούν επαρκώς, ιδιαίτερα για ασθενείς για τους οποίους η τακτική μετάγγιση αίματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας ή και της ζωής τους ακόμα, όπως είναι οι πάσχοντες από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία ή αιμορροφιλία.

Το ΑΙΜΑ έγινε ΕΜΑ (Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών)

Μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εδώ και αρκετά χρόνια, υλοποιήθηκε στη χώρα μας το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, στο πλαίσιο της πράξης “Κεντρικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών”.

Αποτελείται  από ένα ενοποιημένο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα, που επιτρέπει τη διαχείριση του μητρώου των αιμοδοτών και την καθιέρωση σύγχρονων και φιλικών διαδικασιών, οι οποίες διευκολύνουν τόσο τους αιμοδότες όσο και τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας, με απώτερο στόχο την αύξηση της ασφάλειας του αίματος και των παραγώγων αυτού.

Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών πλαισιώνεται και από την έκδοση Ταυτοτήτων Εθελοντών Αιμοδοτών, οι οποίες απλοποιούν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες.

Το έργο συντονίζεται από το  Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε., σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα του χώρου της δωρεάς αίματος (π.χ. κατακερματισμένα ιστορικά αιμοδοτών κ.ά.).

Εκτός όμως από την ενοποίηση των εγγράφων και την παρακολούθηση των αιμοδοσιών σε εθνικό επίπεδο, κύριο στόχο του ΕΜΑ αποτελεί η αύξηση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη:

Σηματοδοτεί την άρση της προκατάληψης, του φόβου ή της άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.

Ταυτόχρονα με αφορμή αυτήν την ημέρα, οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών στη χώρα, διάφοροι φορείς κρατικοί και μη, προβαίνουν σε ποικίλες δράσεις με στόχο να προσελκύουν συνεχώς νέους αιμοδότες και να ενθαρρύνουν τους ήδη υπάρχοντες σε τακτικές αιμοδοσίες.

Το αίμα είναι αγαθό…

Και ως αγαθό δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται, να πωλείται και να αγοράζεται.

Βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα αλτρουιστικά αισθήματα του εθελοντή.

Χαρίζουμε 10 λεπτά από το χρόνο μας και λίγο από το αίμα μας…

Χαρίζουμε υγεία, χαρίζουμε ακόμη και την ίδια τη ζωή…

Πηγές

https://blooddonorregistry.gr/

https://posea.gr/

https://www.crohnhellas.gr/

 

Πατήστε στο παρακάτω εικονίδιο για να διαβάσετε το έντυπο:

14/6 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ