14/11/2024
Παγκοσμια Ημερα κατα του Διαβητη
🟢 Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το
πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.
🔹 Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και καθιστά τα
κύτταρα ικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιούν
για ενέργεια. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή και
των δύο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία).
🟢 Yπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη:
🔹 Ο διαβήτης τύπου 1: τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παράγουν πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης. Είναι ο συχνότερος τύπος σε
παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
🔹 Ο διαβήτης τύπου 2: τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη με αποτελεσματικό τρόπο. Μπορούν να
αντιμετωπίσουν την πάθησή τους μόνο με μέτρα που αφορούν στον τρόπο ζωής.
Συχνά απαιτούνται από του στόματος φάρμακα και σπανιότερα ινσουλίνη.
🟢 Ο διαβήτης είναι μια ιδιαίτερη πάθηση που έχει δια βίου απαιτήσεις από
τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους και χρειάζεται τακτική ιατρική
παρακολούθηση.
🔹 Στη χώρα μας, περίπου 754.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ 634.000 παρουσιάζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προ-διαβητικό στάδιο). Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, δηλαδή το 80-90% των περιπτώσεων στη χώρα μας, μειώνει κατά 8-10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης. Αλλά το 24-32% των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, καθώς παραμένουν αδιάγνωστοι! Γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια κλιμακούμενη απειλή για τη δημόσια υγεία. H συχνότητα της θα τείνει να αυξάνεται εφόσον δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης. Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
🟢 Οι κατωτέρω βασικές διαιτητικές συστάσεις θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειές σας.
- Βασίστε τα γεύματά σας σε αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, τα αμυλώδη λαχανικά (πατάτες), το ψωμί και τα δημητριακά προγεύματος ολικής άλεσης. Απορροφώνται βραδύτερα και βοήθουν στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην δυσκοιλιότητα.
- Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες από απλούς υδατάνθρακες, όπως: ζάχαρη, μέλι, γλυκά που ανεβάζουν γρήγορα και ψηλά το σάκχαρο στο αίμα.
- Ελαττώστε τα λίπη. Αποφύγετε τα κορεσμένα (ζωϊκά) λίπη που βρίσκονται στο βούτυρο, στην φυτίνη, στην μαργαρίνη, στο κρέας, στο πλήρες γάλα, και τα γαλακτομικά και προτιμήστε το ελαιόλαδο(μονοακόρεστο λιπαρό οξύ) και τα ψάρια (ω-3 λιπαρά οξέα).
Έχετε υπόψιν σας πως τα αλλαντικά έχουν αρκετό ¨κρυφό¨ λίπος. Προτιμήστε τα αλλαντικά από πουλερικά ή άπαχο ζαμπόν εφόσον τα καταναλώνεται. Προτιμότερο είναι η κατανάλωσή τους 1-2 φορές το μήνα, βάση και των τελευταίων οδηγιών υγείας.
- Επιλέγετε υγιεινό τρόπο μαγειρέματος (π.χ. στη σχάρα, στον ατμό κλπ) και αποφύγετε τα πολλά τηγανιτά.
- Περιορίστε το αλάτι. Βάζετε λίγο αλάτι στο μαγείρεμα και μην προσθέτετε άλλο στο τραπέζι. Έχετε υπόψιν σας, ότι τα επεξεργασμένα έτοιμα τρόφιμα καθώς και οι έτοιμοι ζωμοί σε κύβους είναι πλούσιοι σε αλάτι.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση του σακχάρου και περιέχει πολλές θερμίδες. Έαν θέλετε να πιείτε, προτιμήστε έως δύο (2) ποτηράκια ξηρό κρασί και οπωσδήποτε όχι με άδειο στομάχι.
- Αποφύγετε την ζάχαρη και τα γλυκαντικά με θερμίδες (φρουκτόζη, σορβιτόλη κλπ) και προτιμήστε γλυκαντικά χωρίς θερμίδες(σακχαρίνη, στέβια κλπ)
- Η κατανάλωση ειδικών τροφίμων ¨για διαβητικούς¨ πρέπει να αποφεύγεται ή τουλάχιστον να περιορίζεται. Η κατανάλωσή τους επιτρέπεται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
- Περιορίστε την κατανάλωση πολλών ξηρών καρπών γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες.
- Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες όλων των συσκευασμένων προϊόντων που αγοράζετε και καταναλώνετε.
- Προσπαθήστε να διαμοιράσετε την τροφής σας σε συχνά μικρά γεύματα με συνεπή τήρηση του ωραρίου τους. Στην πράξη συνήθως να λαμβάνετε τρία κύρια γεύματα (πρωϊνό-μεσημεριανό-βραδυνό) και δύο με τρία ενδιάμεσα γευματίδια(snacks). Μην παραλείπετε κανένα από τα γεύματα σας, γιατί έτσι μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σας.
- Τρώτε καθημερινά περίπου την ίδια ποσότητα τροφής ώστε να παραμένει το σακχαρό σας σταθερό. Επιπλέον φαγητό μπορεί να χρειασθεί τις ημέρες που οι δραστηριοτητές σας είναι αυξημένες.
- Τρώτε ποικιλία τροφίμων!
- Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη γιατί βοηθάει την ρύθμιση του σακχάρου. Επίσης συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, την ελάττωση του κινδύνου καρδιοπαθειών, την μείωση του άγχους κλπ. Ακολούθησε όποιο πρόγραμμα άσκησης ανταποκρίνετε στον τρόπο ζωή σου, τα ενδιαφεροντά σου και τις ικανοτητές σου.
- Μην ξεχνάς ότι το βάδισμα είναι μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης και μπορείς να περπατάς σχεδόν παντού!
- Ελέγχοντας τακτικά το σάκχαρο αίματος θα γνωρίζετε αν χρειάζετε να φάτε περισσότερο πριν ή μετά την άσκηση.
- Εάν καπνίζεις φρόντισε να σταματήσεις το κάπνισμα.
- Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος πρέπει να χάσετε βάρος. Η ελάττωση του βάρους βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και στην ευκολότερη αντιμετώπιση και άλλων νοσημάτων, που μπορεί να συνυπάρχουν όπως π.χ υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία κλπ.
Το πιάτο του διαβητικού :