You are currently viewing 11/4/2025 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

11/4/2025 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο του Πάρκινσον – 11 Απριλίου

Η 11η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο του Πάρκινσον, προς τιμήν του Dr. James Parkinson, ο οποίος περιέγραψε την “παράλυση με τρόμο” το 1817, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτή τη νευρολογική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η παγκόσμια αυτή ημέρα θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νόσο του Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Την ίδια χρονιά, η EPDA δημοσίευσε τη «Χάρτα της EPDA», με στόχο την ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία υπενθύμισης της ανάγκης για την προώθηση της έρευνας και την υποστήριξη των ατόμων που ζουν με αυτή την πολύπλοκη πάθηση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου του Πάρκινσον, χρήσιμο είναι να εξεταστούν συχνά και καίρια ερωτήματα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά το Αλτσχάιμερ και την πρώτη πιο συχνή εξωπυραμιδική διαταραχή.

Συχνές Ερωτήσεις για τη Νόσο του Πάρκινσον:

  1. Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτική διαταραχή των ακούσιων κινήσεων, δηλαδή των κινήσεων που ελέγχονται αυτόματα από τον εγκέφαλο. Επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, της επικοινωνίας και της καθημερινότητας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο βιώνει τη νόσο με τον δικό του μοναδικό τρόπο και χρειάζεται εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη.

  1. Πού οφείλεται η νόσος του Πάρκινσον;

Είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που προκαλείται από την απώλεια νευρικών κυττάρων, κυρίως στη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου, η οποία παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής απολύτως απαραίτητος για την εκτέλεση των κινήσεων.

  1. Το τρέμουλο είναι το μοναδικό σύμπτωμα;

Το τρέμουλο είναι ένα συχνό σύμπτωμα, αλλά δεν είναι απαραίτητο για τη διάγνωση, ούτε υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη της νόσου.

  1. Ποια είναι τα άλλα συμπτώματα και χαρακτηριστικά;

Γενικά το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από τρεις συμπτωματολογικες ομάδες:

  • α. Ελάττωση των κινήσεων και ακινησία.
  • β. Μυϊκή δυσκαμψία
  • γ. Τρομώδης κίνηση.

Άλλα κινητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη βραδυκινησία, τη δυσκαμψία και την απώλεια ισορροπίας. Επίσης υπάρχουν και μη κινητικά συμπτώματα, όπως:

  • α. Ορθοστατική υπόταση
  • β. Ανοσμία/υποσμία
  • γ. Δυσκοιλιότητα
  • δ. Κατάθλιψη και διαταραχές διάθεσης
  • ε. Διαταραχές μνήμης
  • στ. Διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM.
  1. Η νόσος του Πάρκινσον αφορά μόνο τους ηλικιωμένους;

Όχι, αν και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα κάτω των 50 ετών.

  1. Είναι κληρονομική;

Υπάρχουν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά η ύπαρξή τους δεν συνεπάγεται απαραίτητα την εκδήλωση της νόσου.

  1. Υπάρχει θεραπεία;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία που να σταματά ή να αναστρέφει την απώλεια των νευρικών κυττάρων. Οι διαθέσιμες θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ευρύτατα επιβεβαιώνεται η φαρμακευτική χρήση της L-dopa, πρόδρομης ουσίας για τη σύνθεση της ντοπαμίνης που όπως είδαμε είναι και η βασική αιτία της πάθησης.

Σε ένα ποσοστό των ασθενών κρίνεται σκόπιμη η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με τη χρήση της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης

Σημαντική σε ασθενείς με την πάθηση αυτή είναι και η συμβολή της φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας (όπου είναι αναγκαία), οι οποίες στοχεύουν στην διατήρηση της κίνησης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

Συμπερασματικά για την Παγκόσμια ημέρα Πάρκινσον:

Η πρόοδος στην κατανόηση της παθογένειας έχει οδηγήσει σε βελτιωμένες διαγνωστικές προσεγγίσεις και συμπτωματικές θεραπείες. Ωστόσο, η αναζήτηση νοσοτροποποιητικών θεραπειών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με Νόσο Πάρκινσον παραμένουν κρίσιμες προτεραιότητες. Μέσω της συνεχιζόμενης διεπιστημονικής συνεργασίας και της αφοσίωσης στην έρευνα, ελπίζουμε σε ένα μέλλον όπου η ΝΠ θα είναι καλύτερα κατανοητή, αντιμετωπίσιμη και τελικά θεραπεύσιμη.

 

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα Πάρκινσον,

  • ας ενημερωθούμε για την πάθηση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη ζωή τους,
  • ας αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην έρευνα, υποστήριξη και ευαισθητοποίηση για τη νόσο,
  • ας ενθαρρύνουμε την ανοικτή συζήτηση και την κατανόηση με σκοπό την αποφυγή του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού,
  • ας εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.